Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2013 15:47 - Какъв би бил Интернет, ако не беше паднала Берлинската стена
Автор: trimontium Категория: Други   
Прочетен: 1145 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.04.2013 15:59


През 1995 екип от учени от СИВ създава универсална мрежа, която да се използва в соцлагера. Комуникационната технологията е взаимствана от последните постижения във военната област. Не малка роля изиграва и икономическото разузнаване на КГБ.

Наричат я Коминсет (Коммуникационная Интернациональная Сеть) и е директен отговор на капиталистическата Интернет. Контролира се от централизирани сървери, локализирани в Кремъл. Всичко протичащо по мрежата бива надлежно описано и прошнуровано.

Създаването на Коминсет събужда небивал интерес в България. Научните институти масово започват да се ориентират към използването и развитието му. С присъщата си грижа за народа и за да се избегне анархията, Министерският съвет създава специална законова уредба, която регулира достъпа до мрежата. Определени са и необходимите правила за реализиране на Коминсет страници. Разрешение за Коминсет страница се дава след внимателно проучване на политическата надежност и правилен марксистко-ленински мироглед на кандидата. Срокът за издаване на разрешение е около 2 години; с предимство се издава разрешение на активни борци, ватмани, леяри, хигиенизаторки и селскостопански труженици, които са били вписани поне 3 (три) пъти в принадлежащата "Алея на славата". Задължителни са характеристиките по месторабота и местоживеене и от поне двама партийни членове с най-малко 10-годишен партиен стаж. Получилите разрешение задължително минават на курс за обучение към сътветния партиен клуб.

Първата официална страница качена в мрежата е на ЦК на БКП. На фона на сърп и чук и "Напред, о парии  презрени" се изреждат образите на членовете на Политбюро. Има линк към страницата на ЦК на КПСС и всички други братски държави. Друг линк, наречен "За свободното време" препраща към страница с карикатури на американския президент.

Институтът по история на БКП работи денонощно и успява за отрицателно време да качи в Коминсет всичките томове на др. Тодор Живков. На страницата има брояч на посетителите, който автоматично се увеличава с по 10000 на ден.

ЦК на БКП отделя много голямо внимание на новата технология и съпътстващите я социални проблеми. Поръчва на мастити социолози да разработят теми за ползата и правилната употреба на Коминсет. Препоръчва се на районните комитети да започнат възпитателна работа с възрастните и подрастващите по места.

Под егидата на ДКМС бива разработен и специален браузър, наречен "Млад Навигатор". На всички репове се кипри новото седмично приложение "Наръчник на младия навигатор", издавано от авторитетното дружеството  "Г. Кирков".

Бум претърпява и търсенето на персонални компютри. Въпреки дългите срокове на доставка (5г.) абсолютен властелин на пазара е ПК Правец 2000. Той се продава с операционна система "Окно "80" (в чест на 80 годишнината от ВОСР). На черния пазар цъфти търговията с Правец-имитации (внос от Китай) на половин цена.

На поредния конгрес на БКП Партията приема, че до 2050 г. всеки цех, кравеферма или гара трябва да има персонална страница. И всеки съвестен гражданин - компютър.

Ами така би било, да. Дали да не съжаляваме?




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: trimontium
Категория: Други
Прочетен: 9794
Постинги: 8
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930